28 Aralık 2013 Cumartesi

Kar eriyince kârlar buharlaştı



Kayak ve kış turizminin önemli merkezlerinden Uludağ'da, uzun süredir yağış olmaması nedeniyle kar kalınlığı 34 santimetreye kadar düştü, pistlerde açılmalar başladı. Kısa süre öncesine kadar yılbaşı tatiline yönelik rezervasyon oranı yüzde 90'ları bulan Uludağ'daki otellerde, rezervasyon iptallerinin gelmeye başladığı bildirildi. Tüm yurtta etkili olmaya başlayan sıcak hava böylece Uludağ'da kış turizmcilerini de vurmuş oldu.

Bursa Meteoroloji Müdürlüğünden aldığı bilgiye göre, "oteller bölgesi"nde 13 Aralık'ta 80 santimetreye kadar ulaşan kar kalınlığı, uzun süredir yağış görülmemesi nedeniyle 34 santimetreye düştü. Hafta sonu hafif kar geçişinin olacağı Uludağ'da, yılbaşı tatil dönemini de kapsayan beş gün boyunca kayda değer bir yağış beklenmiyor. Yer yer açılmaların başladığı ve toprak zeminin görüldüğü pistlerde, hala kayak yapılabilirken, turizmciler havanın daha da ısınmasından ve karın iyice erimesinden endişe ediyor.

İPTALLER ALIYORUZ
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Güney Marmara Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Mehmet Akkuş, bu yıl erken gelen kar yağışının seyahat acentelerini ve otelcilerin sezona umutlu başlamalarını sağladığını, ancak son günlerde hem tatilcilerin hem acentelerin hem de otelcilerin endişeli olduklarını söyledi. Akkuş, "oteller bölgesi"ndeki kar kalınlığı kısa sürede 80 santimetreden 34 santimetreye kadar düştüğünü belirterek, "Uludağ'daki otellerde rezervasyon oranı yüzde 90'ları bulmuştu. Kar sıkıntısı, rezervasyonlara yansımaya başladı. Rezervasyon iptalleri alıyoruz. İptallerin çok ciddi bir sayıya ulaşacağını sanmıyoruz ama yeni rezervasyon da gelmiyor" diye konuştu. Rezervasyonlarını iptal eden ya da yeni rezervasyon yaptırmayı düşünen tatilcilerin kar olmadığı için alternatif arayışına girdiklerine de değinen Akkuş, bu kişilerin, güneydeki tatil beldeleriyle termal merkezleri seçeneklerini değerlendirdiğini belirtti.


AÇILMALAR BAŞLADI
Güney Marmara Turizm ve Otel İşletmecileri Birliği Derneği (GÜMTOB) Başkanı Haluk Beceren de Uludağ'da yaklaşık 10 yıldır kar sıkıntısı yaşamadıklarını, ancak bu yıl kar kalınlığının beklemedikleri ölçüde azaldığını belirtti. Beceren, havanın daha da ısınmasının sıkıntıyı artırabileceğini ifade ederek kar makinesinin arızalı olmasından dolayı hazırlıksız yakalandıklarını dile getirdi. "Kar makinesi çalışsaydı, en kötü durumda bile en azından bir pist çalışır durumda tutulabilirdi. Şu anda tesisler çalışıyor, insanlar kayak yapıyor, ama pistlerde açılmalar başladı. Uludağ'da yaklaşık 10 yıldır kar sıkıntısı yaşamıyorduk, hesaba katamadık, kar makinesini devreye alabilirdik. Masraflı bir sistem, tamir edilmesinde geç kaldık. Ama seneye hazır edilecek, bu sorunu bir daha yaşamak istemiyoruz."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder